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Pastry Making

Code 5797
SanctionDEP
SecteurAlimentation et tourisme (03)
Nombre d'unités90
Durée totale1350 heures
StatutProgram approved in 2005.
Organismes scolaires offrant le programme
Note(s)
Ce programme est offert en langue française : 
5297 - Pâtisserie

Objectifs du programme

The Pastry Making program aims to train candidates to prepare, cook and decorate pastries and desserts as well as in the presentation of desserts.

Conditions d'admission

To be eligible for admission to this program, candidates must meet one of the following requirements:

Persons holding a Secondary School Diploma or its recognized equivalent, for example, an Attestation of Equivalence of Secondary V studies, or a postsecondary diploma such as the Diploma of College Studies or a Bachelor's degree
OR
Persons who are at least 16 years of age on September 30 of the school year in which their training is to begin and have earned the Secondary IV credits in language of instruction, second language and mathematics in the programs of study established by the Minister, or have been granted recognition for equivalent learning
OR
Persons who are at least 18 years of age upon entry into the program and have the following functional prerequisites: the successful completion of the General Development Test (see the following table), or recognition of equivalent learning
OR
Persons who have obtained Secondary III credits in language of instruction, second language and mathematics in programs established by the Minister are required to pursue general education courses, concurrently with their vocational training, in order to obtain the Secondary IV credits they lack in language of instruction, second language and mathematics in programs established by the Minister.

Professions visées (IMT En ligne d'Emploi Québec)

Bakers (6332)
Chefs (6321)

Préalables fonctionnels

Une personne qui a atteint l’âge de 18 ans peut être admise à un programme d’études menant à un Diplôme d’études professionnelles (DEP) sur la base des préalables fonctionnels. Ces préalables fonctionnels, prescrits pour une personne qui a atteint l’âge de 18 ans à la date de début de fréquentation déclarée dans le programme d’études professionnelle sont : la réussite du test de développement général (TDG) et l’obtention et la réussite des épreuves relatives aux préalables spécifiques en langue d’enseignement et en mathématique, s’il y a lieu.

Ce tableau indique les nouveaux codes de cours de la formation de base commune (FBC) et de la formation de base diversifiée (FBD) exigés pour les préalables spécifiques en langue d’enseignement et en mathématique pour le programme d’études visé. Dans le contexte où les nouveaux codes de cours de la FBC et de la FBD sont en implantation progressive, on indique entre parenthèses les anciens codes de cours toujours valides. Le code de cours équivalent en formation générale des jeunes est également indiqué dans ce tableau. Lorsqu’un DEP n’exige pas de préalables spécifiques en langue d’enseignement ou en mathématique, un (-) figure dans les cellules visées. Il est à noter que les préalables fonctionnels ne s’appliquent pas pour les programmes d’attestation de spécialisation professionnelle (ASP).

Préalables spécifiques
Langue d'enseignementLangue secondeMathématique
AdultesJeunesAdultesJeunesAdultesJeunes
-- -  - --

Contenu du programme

Code Énoncé de la compétence Heures Unités
909-301 To determine their suitability for the occupation and the training process 15 1
909-312 To apply preventive measures related to hygiene, health and safety in the workplace 30 2
909-324 To work with basic ingredients 60 4
909-338 To prepare creams, fillings and toppings 120 8
909-344 To prepare products made with pâtes friables 60 4
909-355 To prepare puff pastry products 75 5
909-363 To prepare petits fours secs 45 3
909-374 To decorate pastries 60 4
909-387 To prepare traditional entremets 105 7
909-395 To prepare additional decorations 75 5
909-405 To prepare chocolate products 75 5
909-416 To prepare modern entremets 90 6
909-423 To prepare chilled and frozen desserts 45 3
909-435 To prepare viennoiseries 75 5
909-443 To prepare plated desserts to order and à la carte 45 3
909-457 To enter the work force 105 7
909-464 To prepare brioches and sweet breads 60 4
909-477 To make small fancy cakes and petits fours frais 105 7
909-487 To prepare whipped rising batters 105 7
1350 90